donderdag, oktober 18, 2012

12 in de tarot

12 in de tarot

 

We zijn er nog niet maar hebben nog 9 weken te gaan. Dan kunnen we de balans op maken van  het jaar 2012.

Van week attendeerde mijn gezondheidstherapeute op kaart nummer 12 in de tarot.

 

Dat is “De gehangene”.

 In het tarotboek staat: (ik copier:)

De gehangene betekent op het eerste gezicht dat we vastgelopen zijn en in de klem zitten. Bij nauwkeurige beschouwing verhult de uiterlijke onbeweeglijkheid van de afgedwongen rust echter zowel de noodzakelijkheid als de gelegenheid om door een diepgaand begrip tot een andere wereldbeschouwing en een ommekeer in ons leven te komen. De passiviteit, waartoe we in zo’n periode veroordeeld zijn, kan het beste vergeleken worden bij die van een ziekte, die overigens inderdaad vaak door deze kaart gesymboliseerd wordt.

Omtrent de door De gehangene gerepresenteerde ervaring zegt C.G. Jung: “Blijven hangen kan (…) zelfs een als positief te waarderen ‘hanging on’  zijn., die weliswaar enerzijds een schijnbaar onoverwinnelijke moeilijkheid betekent, maar anderzijds juist daarom iedere unieke situatie voorstelt die de grootste inspanningen vergt en daartoe heel de mens in het geweer roept.”

 

Op het niveau van het bewustzijn representeert de kaart eveneens een crisis. We hebben ons op een vast denkbeeld blind gestaard en komen er nu achter dat we niet zo verder komen.  Maar juist in deze sfeer vinden we ook de grote kracht van de kaart. Vaak is het bijvoorbeeld een ziekte of langdurige werkloosheid die ons zo lang murw slaat, dat we uiteindelijk bereid zijn ander te gaan denken en een nieuwe levensbeschouwing of een volledig nieuwe omgeving of een nieuwe werkkring te gaan zoeken.

Wanneer we wel inzien dat we vastzitten, maar niet zien wat we verkeerd gedaan hebben of moeten opgeven, vinden we alleen baat bij rust en geduldig toeschouwen. Als we maar lang genoeg simpelweg naar het probleem kijken, dient zich onvermijdelijk een inzicht aan, dat ons duidelijk maakt wat we tot dan over het hoofd hebben gezien.

In onze persoonlijke relaties toont de kaart zich vaak van haar terneerdrukkendste kant. We zitten vast in onze huidige, als vreselijke onaangenaam beleefde situatie. Ofwel we hebben geen vaste relatie of spannen ons vergeefs in om tot een betrouwbaar partnerschap te komen, ofwel we zitten in een lastige verbintenis vast en proberen ons er vergeefs uit los te breken. Hoe het ook zij, ook hier geldt: we moeten anders gaan denken en proberen te begrijpen wat we verkeerd gedaan of gezien hebben, voordat de uitzichtloze situatie als uit zichzelf verdwijnt.

 

Pas wanneer we bereid zijn anders te gaan denken en opnieuw te leren, verdwijnen de moeilijkheden. Daarbij zijn het dikwijls de genoemde , door ons over het hoofd geziene kleinigheden die ons naar het juiste inzicht leiden.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us